Pontiac GTA Enhancement information and discussions with Technical DIY and performance tuning information for the hardcore Pontiac GTA Owners and Enthusiasts.
Forum | Register Now | Members | Search | How Do I... | Calendar

Go Back   The GTA Source Page Message Forums > NON-GTA SPECIFIC > GENERAL TECH (NON-GTA)

GENERAL TECH (NON-GTA) Got a technical question or problem with your non-GTA vehicle but want the expertise of the GTA community? Post your non-GTA technical questions here!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2015   #1
deletrider
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 6


Formula 89 TPI 5.7 problem

Hello, my friend have a problem with its pontiac firebird formula v8 5.7.

He is start engine, the engine run is slows is ok up to 10min or accellerate...
This accelerate, the engine is stalls.
No service engine soons light
Thank for you answer...
best regards
deletrider is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2015   #2
Kevs87ta
Registered User
 
Kevs87ta's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 124



GTA Year: 1990
GTA Engine: 350 TPI Automatic
Re: Formula 89 TPI 5.7 problem

First thing I would do is check the fuel injectors. Make sure each injector is atleast 15-17 OHMs...
Then check fuel pressure, should be around 42 PSI with the vacuum line on the regulator off, and then the TPS located on the passenger side of the throttle body....
My car was acting similiar to the way you are describing your friends car and after replacing different things until finally someone told be to check my injectors. I found two injectors at 4 and 8 OHMs. Replaced the injectors and viola, car started and ran perfectly...
__________________
1990 Trans Am GTA
1982 Pontiac Firebird
1976 Trans Am
1995 LT1 Camaro
Kevs87ta is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015   #3
deletrider
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 6


Re: Formula 89 TPI 5.7 problem

Hi, thanks for your answer.
The fuel pressure check is:
Regulator off = regulator closed?
Engine run? not run?
Only ignition on?

Check the TPS:
Ignition on is 0 Volt?
Engine start slow 0.46 Volt?

thank
deletrider is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2015   #4
rhomanski
The Born Loser
 
rhomanski's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Southside Batesville Arkansas
Posts: 396



GTA Year: 1988
GTA Engine: 350 TPI Automatic
Re: Formula 89 TPI 5.7 problem

1. With car NOT running, remove electrical connector from each fuel injector. Using a Volt/Ohm meter set to Ohms, check the electrical resistance of each injector. Each should be 15 to 17 Ohms. Replace any that are not. If you smell fuel locate the source. One or more may be leaking from the seal or the body of the injector. If all is good reconnect the electrical connectors to the injectors.

2.Remove vacuum line from the fuel pressure regulator. Connect a fuel pressure gauge to the schrader valve on the fuel rail. Start the car. The fuel pressure gauge should read about 42 pounds per square inch or metric equivalent.

Report back with your results.
__________________
A Country Is Built On Cooperation
An Empire Is Built On Slaves
rhomanski is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
90 gta 5.7 tpi problems?? any help? jibbio GTA TECH 22 05-12-2011 10:00 AM
TPI problem yves_transam GTA TECH 59 02-24-2008 02:24 PM
1989 Trans Am GTA 350 5.7 TPI 135k CHICAGO IL 1989GTA350 GTA CARS FOR SALE 0 10-20-2005 10:47 AM
1987 GTA 5.7 TPI BRAND NEW RED PAINT all stock in STL, MO GTAkid GTA CARS FOR SALE 5 05-04-2005 08:47 PM
looking for a 5.7 tpi for 87gta walldow GTA PARTS WANTED 2 02-01-2003 12:00 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.