Pontiac GTA Enhancement information and discussions with Technical DIY and performance tuning information for the hardcore Pontiac GTA Owners and Enthusiasts.
Forum | Register Now | Members | Search | How Do I... | Calendar

Go Back   The GTA Source Page Message Forums > GTA SPECIFIC > GTA TECH

GTA TECH Want to discuss technical topics about your GTA.... engine tuning, mechanical upgrades, problem areas, etc.? Then post it HERE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-07-2013   #1
wilkink
Registered User
 
wilkink's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: New Jersey
Posts: 185


No Crank, No Start

Hope all is well. Jumped in the car the other day and turned the key and it didn't crank. Ran perfect earlier in the day, but now I've got nothing. All the lights work fine, but not getting anything when I turn the key. Put it up on jacks today and did the standard checks. First I checked for corrosion at all the connections and cleaned all of them up even if they didn't need it. Battery is good. Ground from the battery checks out. Connections at the battery and the starter are good. I also ran jumper cables right from the battery to the starter and crossed fat stud to smallest one to engage the starter. It did engage the starter. I also tested out the solenoid and it did engage the bendix. So I'm not sure if I can count out the starter because both of those tests came out positive. Sort of lost on what to do now. Any help would be much appreciated.
wilkink is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2014   #2
MunsonGTA
Bad luck or no luck
 
Join Date: Jun 2004
Location: Ravenna, OH
Posts: 1,948



GTA Year: 1987
GTA Engine: Custom
Re: No Crank, No Start

Not sure if you figured this out or not, but did you check the fuse next to the battery?
__________________
87 GTA: Forged 408 LSX short block, TEA stage 2 cnc ported 243 heads, BTR Stage 3 stroker cam, Fast 102 intake, NW 102 TB, Longtube headers, custom 411 ECM, custom harness, custom tuned, Performabuilt stage 2 4l60E with PTC 2800 stall, 9 bolt rear with 3.70 gears and TAP girdle.

11.16 at 123 mph.
MunsonGTA is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2014   #3
Kevs87ta
Registered User
 
Kevs87ta's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 124



GTA Year: 1990
GTA Engine: 350 TPI Automatic
Re: No Crank, No Start

Sounds like it could be the VATS...
__________________
1990 Trans Am GTA
1982 Pontiac Firebird
1976 Trans Am
1995 LT1 Camaro
Kevs87ta is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2014   #4
merc3065
Registered User
 
merc3065's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2,057


Re: No Crank, No Start

Depending on year, VATS will allow the engine to crank over but won't fire the injectors.

88 VATS will not allow the engine to crank. 90 will allow it to crank over but no injector firing. Im not sure about other years.
__________________
merc3065 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Occasional no start no crank clg376 GTA TECH 5 07-24-2011 02:11 AM
Another Cold start issue kozman61 GTA TECH 8 11-14-2009 09:50 PM
Trans Am will not always crank 89 Gunmetal GTA GTA TECH 13 06-04-2008 10:40 AM
Hard start when cold Chopper GTA TECH 5 08-19-2005 08:56 PM
1991 Pontiac Trans Am GTA with 350 won't start. REMOVED USER GTA TECH 5 07-17-2001 09:20 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.